A mézről

A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket. A méz az olyan természetes édes termékek közé tartozik, amelyek normális esetben a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.
Rendkívül értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.

A mézben lévő hormonok mint a szívműködést, vérkeringést szabályozók játszanak szerepet, óvják a vesét és a májat. A legújabb kutatások szerint vérnyomást csökkentő hatásuk is van, s fékezheti a rák elterjedését a szervezeten belül. A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumot tudunk legyőzni a segítségével. A méz ma is megkülönböztetett tápanyag, amely a terhes anyák, csecsemők és kisgyermekek táplálásában óriási jelentőségű A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.


Kiváló édesítőszer, sokkal egészségesebb, mint a mesterséges édesítőszerek vagy a kristálycukor. Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak a szervezetben, így nem hizlal.
A mézben előforduló savak javítják az emésztést, fokozzák az étvágyat.
Összehasonlítva az 1 kg mézben található tápanyag egyenértékű 50 db tojással, 25 db banánnal, 40 db naranccsal vagy 1,6 kg marhahússal.
A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100, de legtöbb 200 g, arányosan elosztva: reggel 30-60 g, a nap folyamán 40-80 g, este 30-60 g, két órával étkezés előtt, három órával étkezés után. A gyerekek napi adagja körülbelül 30 g.

A méz kristályosodásáról ("cukrosodásáról") sokan azt gondolják, hogy az a méhész turpisságának a következménye, talán kristálycukrot keverhetett a mézbe. Ha jobban belegondolnak a háziasszonyok, akkor maguktól is rájönnek arra, hogy a méz kristályosodásának más lehet az oka, mert ha az előbbi dologtól kristályosodna meg a méz, akkor a befőttek levének is meg kellene kristályosodni, mert azt kristálycukor feloldásával készítik. Az időben, jól megérlelt méz soha- sem romlik meg. A méz kristályosodása természetes folyamat. Ez annak a következménye, hogy a méz szobahőmérsékleten egy túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer a víz csak 18%-ban van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten hamar kiválik az oldatból. A méz a leggyorsabban 15 C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. Ezen hőmérséklet fölött és alatt a méz kristályosodása sokkal lassúbb. A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani, de ezt követően ismét bekristályosodhat.
Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés végett. E fajoknak csak töredékéről lehet fajtamézet előállítani.
Fajtamézekről akkor beszélünk, amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik. A méhészek a megfelelő termelési technológiával biztosíthatják a fajtamézek tisztaságát. Ennek alapfeltétele a lépek üresre pergetése a fajtaméz gyűjtése előtt, valamint az adott növény virágzásának időpontjában a méhállomány megfelelő helyre történő vándoroltatása. Amennyiben a méhek egy elég nagy területen virágzó azonos fajú növényállományról a kellően tiszta lépekbe gyűjtik a mézet, akkor a méhész megfelelő tisztaságú fajtamézet pörgethet ki. Amikor a méhek gyűjtési területén belül egyszerre több növényfaj is virágzik és ezeket a méhek egy időben látogatják, akkor a begyűjtött nektárból vegyes virágméz készülhet. A fajtamézek minősítése a méz virágpor-tartalmának vizsgálatával, valamint érzékszervi vizsgálattal történik.

Vegyes virágméz

A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. A színbeli eltérések származhatnak a méhek által látogatott növények sokféleségéből Emiatt e mézek színe rendkívül változatos, a világosbarnától a sötét árnyalatúakig, minden előfordulhat. Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. A kristályosodási folyamat is eltérő, vannak olyan virágmézek, amelyek teljes egészében kikristályosodnak, míg mások esetében keletkezik egy alsó kristályos réteg, mely fölött híg, folyékony méz marad. A vegyes virágmézek változatos ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak mint a fajtamézek. Olcsóbb áruk miatt elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre történő használatuk ajánlott, de önmagukban is fogyaszthatók.

Akácméz

Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz. Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de ez esetekben is megfigyelhető a halvány zöldes árnyalat. Nagyon kevés virágport tartalmaz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék. Fogyasztása minden formában lehetséges önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, műzli alkotórészként stb. Íze nem karakteres, nincsenek erős ízek, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. A helyesen tárolt akácméz gyakorlatilag nem kristályosodik, akár egy évig is eltartható. Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására.

Szolidágóméz

Sötétbarna színű, erős illatú, rendkívül zamatos, fűszeres ízű mézfajta, emlegetik még selyemkóró vagy "Jancsifű" mézként is. Viszonylag gyorsan kristályosodik. Önmagában (kenyérrel-vajjal, műzliben) fogyasztva kiváló, de rendkívül alkalmas italok ízesítésére is.

A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, és az aszalt gyümölcsök.
Ne feledjék, hogy a teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet.
Lehetőleg az esti étkezéseknél ne maradjon el a méz fogyasztása, mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.

Lépesméz

A lépesméz a legősibb méhészeti termék. A méz a kaptárban található keretekben viaszsejtekbe ömlesztett állapotban, viaszfedéllel lezárva található, ami nem más valójában, mint a fent említett lépesméz. A lépesmézet darabolt formában, üvegbe téve, mézzel feltöltve lehet kapni a boltokban, vagy a termelőknél. Elvileg a legérintetlenebb mézről ebben az esetben beszélhetünk, hiszen még a levegővel sem lép kapcsolatba az elfogyasztás előtt. A lépesméz viasztartalma szobahőmérsékleten morzsálódik, könnyen beleragad a fogunkba, ami kellemetlen érzés. Ezzel szemben a kaptármeleg (35 C) viaszt a nyelvünkkel egy gombócba össze tudjuk gyúrni, és úgy, mint a datolya magját el tudjuk távolítani a szánkból, vagy akár le is nyelhetjük, mert az sem káros. Ezek figyelembevételével fogyasztás előtt rakjuk a fűtőtest közelébe a lépesmézet. Vigyázat! A túlmelegített lépesméz (62 C fölött) viasztartalma megolvad. A tányérra kirakott lépdarabból mindig csak annyit vágjunk le, amennyit azonnal elfogyasztunk. Azért nem szabad előre feldarabolni, mert a vágás mentén kifolyik a sejtekből a méz, a tányér alján gyűlik össze.

Diós és mogyorós és tökmagos méz csemegék

Az olajos magvak közül a dió, a mogyoró és a tökmag íze harmonizál a legjobban a méz ízével. Ezek igazi nyalánkságok, önmagukban fogyaszthatók.


Aszalt gyümölcsök mézzel

Az aszalt gyümölcsök vitaminokban és gyümölcssavakban gazdagok, kiválóan kiegészítik a méz kedvező tulajdonságait. Ezeket a csemegéket is önmagukban fogyasztjuk. Az aszalt gyümölcsöt üvegbe rakjuk, majd mézzel öntjük le.

Virágpor

A virágpor dús fehérjékben (a virágpor 7-35%-át teszik ki) és szabad aminosavakban (a virágpor 10-12%-át teszik ki). A teljes értékű virágpornak a szervezetre kifejtett fontos hatása, hogy fokozza a fehérjeépítő tevékenységet és a kórosan csökkent étvágyat.
A virágpor a vitaminokban a leggazdagabb méhészeti termék. Fontos a C-vitamin, a B-vitamincsoport, D-, E-, K- és F-vitamin tartalma. A virágpor szárazanyagának 1-7%-át teszik ki a vitaminok. Ásványi anyag tartalma vas, cink, mangán, réz, nikkel, kadmium, kobalt, bróm, szelén, stb.n Szellemi tevékenységünket fokozza, elősegíti az emlékező- és koncentrálóképességet, véd a tavaszi fáradtság ellen. A virágpor a nátrium-felesleg és az azzal együtt jelentkező kálium-hiány ellensúlyozására is alkalmas.
Egyes növények virágpora allergiát, túlérzékenységet válthat ki az érzékenyekben. A lakosság 1%-a allergiás valamilyen virágporra.
A virágpor fogyasztható önmagában, de mézzel összekeverve kitűnő indítása lehet a napnak. Ajánlott napi adagja 1-2 táskanálnyi.